Home Onderhoud instrumenten Onderhoud klarinet
Onderhoud klarinet

Bron: www.frankextra.nl

Hoewel er tegenwoordig steeds betere kunststof klarinetten zijn, ga ik in dit artikeltje toch uit van een houten klarinet, die vergt namelijk meer onderhoud.

Het mondstuk
Een klarinetmondstuk is gemaakt van eboniet, plastic of kristal. Houten mondstukken zie je bijna niet meer. Eboniet is een hard soort rubber, maar dat wil niet zeggen, dat 't verstandig is om uit zoeken hoe hoog een mondstuk stuitert op een tegelvloer. Een gelijmd mondstuk zal nooit zo goed zijn als vóór 't "stuiter-experiment", omdat het bij 't maken van een mondstuk gaat om honderdste millimeters. (van een kristallen mondstuk vindt je na een waarschijnlijk prachtige PLING toch niet meer alle (1000) stukjes terug). Maak na het spelen je mondstuk ALTIJD droog; zo gaat 't langer mee en zo voorkom je dat er zich in het mondstuk een boeiende planten- en/of dierenwereld ontwikkelt. (Vooral in een kristallen mondstuk biedt dat een levendig schouwspel van bronstige schimmels die een territorium afbakenen). Mondstukken van eboniet kunnen niet zo goed tegen langdurige blootstelling aan zonlicht; ze worden dan zacht, groenig en smaken behoorlijk smerig.
Het mondstuk bepaald voor een groot deel je klank. Daarom is een goed mondstuk een goede investering. Laat een mondstuk uitzoeken door iemand die daar verstand van heeft. Als dat niet kan, zorg dan dat je in ieder geval uit 'n stuk of 5 mondstukken kunt kiezen.
De rietbinder
Een goede rietbinder is zó gemaakt, dat hij een rietje niet vervormt. Ook hiermee moet je dus een beetje voorzichtig zijn. Draai de schroefjes niet zo vast mogelijk aan; het rietje gaat zo kapot en de rietbinder na een tijd ook.

De dop
De dop kan wel tegen een stootje want daar is 'ie ook voor bedoeld.

Het rietje
Rietjes zijn zeer kwetsbaar. Haal na het spelen altijd eerst het rietje van je mondstuk maak het droog en berg 't goed op in een plastic beschermhoesje of in een rietendoosje. Als je een rietje niet droog maakt en op 't mondstuk laat staan, kan 't kromtrekken waardoor 't minder goed speelt de volgende keer. En als 't rietje op 't mondstuk blijft staan, kun je 't mondstuk ook niet schoon maken!!
De houten delen: tonnetje, boven- en onderstuk, beker
Door wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid is het hout van de klarinet constant "in beweging"; het krimpt en zet uit. In extreme gevallen kan hierdoor een scheur of zelfs een barst ontstaan. Net als bij een riet is het belangrijk om de klarinet na het spelen goed droog te maken. Niet uitstellen tot je thuis bent, want dan heeft de klarinet alweer 't nodige aan "klimaatwisselingen" meegemaakt. Barsten in het hout zijn moeilijk te repareren. Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Om het hout in goede conditie te houden is het nodig om het af en toe te oliën. De binnenkant van een klarinet moet lekker blinken. Niet van de olie, maar omdat 't zo glad is. Als 't er droog, dof, kortom ellendig uitziet, wordt het tijd voor wat olie. Dit kun je goed zelf doen, maar 't beste kun je de kunst eerst afkijken van iemand die dit al vaker gedaan heeft. Pas in ieder geval op dat er geen olie op de polsters komt, want dan worden ze hard en sluiten ze niet meer goed. Controleer dus af en toe hoe je toeter er van binnen uitziet.

Kleppen
Op de klarinetkleppen zit een dun laagje zilver of nikkel. Dat slijt er na een hele tijd natuurlijk af. Ook het zweet van je vingers tast die laag aan. Veeg de kleppen daarom af en toe af met een doek. Je klarinet ziet er dan ook nog eens beter uit. Om de kleppen soepel te laten lopen hebben ze op de draaipunten olie nodig. Die is te krijgen bij muziekwinkels. Één druppel voor ieder asje is al voldoende.

Kurk
Verbindingskurken tussen de verschillende delen van de klarinet (tappen) Mogen niet uitdrogen. Af en toe moet je er wat vet op doen. Mijn favoriet is kurkvet van "La Tromba". Ook dit is bij de meeste muziekzaken te koop. Alles wat ik over hout geschreven heb, geldt natuurlijk niet voor kunststof. Alle andere tips gelden wel.

Nu volgen de belangrijkste onderhoudstips nog eens in vogelvlucht.
TIPS- TIPS- TIPS- TIPS- TIPS- TIPS- TIPS- TIPS- TIPS- TIPS- TIPS
voor het onderhoud van de klarinet
Zorg dat je instrument stevig op je fiets zit tijdens het vervoer
Zet je klarinet NOOIT bij de verwarming; warmblazen is veel veiliger
Gebruik geen geweld om je klarinet in elkaar te zetten, gebruik liever meer vet
Gebruik je beschermdop
Zet je klarinet op een klarinetstandaard of leg 'm in je koffer; nooit zomaar ergens neerzetten
Ga niemand af staan rossen met je klarinet; het instrument zou kapot kunnen gaan
Haal na het spelen altijd je rietje van het mondstuk en maak 't droog
Maak je klarinet na het spelen ook altijd droog
Ga zelf niet prutsen aan je instrument.


Kunststof rieten.

In een vorige Cadens hebben we een artikel geplaatst over het gebruik van kunststof rieten. De fabrikant hiervan, Légère, heeft gekeken welk riet het beste past, gebaseerd op rieten die je nu gebruikt. In onderstaande tabel kun je aflezen welk kunststof riet je moet gebruiken om op eenzelfde sterkte te zitten als dat je nu hebt.

Meer informatie kun je vinden op www.legere.com of kijk een op www.rieten.nl.

alt

 
April 2012
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6