Home Onderhoud instrumenten Onderhoud fluit
Onderhoud fluit
Om te zorgen dat je dwarsfluit langer meegaat dien je hem goed te verzorgen, zo kun je langer van je instrument genieten en kom je niet snel voor hoge kosten te staan.
Hier een paar tips waar je je altijd aan dient te houden:
-Speel altijd met een schone mond, voorkom dat je etensresten in je instrument blaast.
-Speel niet met plakkerige of vieze handen, zo krijg je geen plakkerige fluit
-Maak je fluit altijd na het spelen droog, gebruik hiervoor je droogstok en een katoenen zakdoek.
-Als je de fluit vasthoudt, houd hem dan niet vast bij de kleppen.
-Poets na het spelen altijd de fluit licht op en maak vooral de lipplaat goed schoon.
Gebruik hiervoor een zachte zilverpoetsdoek. (Een gewassen zilverpoetsdoek poetst niet meer goed, laat hem dus maar zwart worden.) Poets niet te vaak, het zilverlaagje wordt er dan afgepoetst.
-Controleer regelmatig of de stemkurk op de juiste plaats zit, gebruik je droogstok om dit te controleren. Aan de achterkant van de stok zit een streepje. Dit streepje moet precies in het midden van het blaasgat van het kopstuk zitten als je de droogstok er in steekt.
-Gebruik bij plakkerige kleppen een sigarettenvloeitje zonder plakstrip. Doe het vloeitje onder de klep. Druk de klep zachtjes dicht en trek voorzichtig het vloeitje weg. (vooral frisdrank en snoep zorgen voor plakkerige kleppen, spoel altijd je mond voor het spelen)
-Voor stof tussen het mechaniek kun je een kwastje gebruiken. Dit kan een make-up kwastje of verfpenseeltje zijn. Veeg voorzichtig tussen het mechaniek.
-Berg de fluit na het spelen altijd weer op in de kist. Laat hem niet slingeren, leg hem niet in de zon of op een plank en zeker niet in de auto. Grote temperatuurverschillen zijn erg slecht voor je fluit.
-Vervoer je fluit nooit op de bagagedrager van je fiets. Je schroeven kunnen door de trillingen losdraaien.
 
April 2012
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6