Home Onderhoud instrumenten Onderhoud saxofoon
Onderhoud saxofoon
De saxofoon is een zorgenkind, een delicaat instrument en de onderhoudtips zijn kort en bondig: bij defect moet je ermee naar de vakman.
Het kleppensysteem is erg delicaat en herhaaldelijk worden instrumenten door overdreven huis en keukenvlijt grondig vernield. Wat men wel kan, is poetsen. Ook de saxofoon dient na het spelen grondig droog gewreven te worden met een wollen doek, zoniet wordt de lak onherroepelijk aangetast door het zweet van de handen. Reinigen en poetsen met een goede doek geldt trouwens voor ieder instrument. Bovendien zou een saxofoon jaarlijks bij een hersteller moeten voor een groot onderhoud en dat is helemaal geen luxe.
De onhandigsten onder de saxofonisten beginnen het instrument al te tergen nog voor ze één noot gespeeld hebben. Sommigen hebben ongelooflijke last om de bek op hun instrument te plaatsen omdat ze de octaafsleutel forceren. De bovenste octaafklep moet over de rand en de eenvoudigste manier om dit te doen is simpelweg de octaafklep wat op te heffen. De kurk op de bek dient men ook geregeld in te smeren met speciaal kurkvet. Zo niet wordt de kurk poederdroog en als men 10 keer de bek eraf neemt, komt de kurk los.
Veren gaan ook geen eeuwigheid mee en als er één afknapt, moet men direct naar de hersteller. Het gebruik van een elastiekje om de gebroken veer te vervangen mag enkel een tijdelijke noodoplossing zijn. Ook voor roest moet men uitkijken. Muzikanten die veel buiten spelen, vangen regen en dat is verschrikkelijk slecht voor het instrument, voor de posters en voor de veren in het bijzonder. De veren corroderen, zijn breekbaar en springen. Daarom dient men na het spelen zijn instrument zoveel mogelijk droog te poetsen met een geschikte doek.
Herstellen en onderhoud dient men toe te vertrouwen aan een vakman. De muzikant moet het houden bij poetsen, vet aan de spanvijs van de bokaal en speciaal kurkvet aan de kurk van de bek, meer niet!
Rietjes kunnen langer meegaan als je de volgende trucs toepast:
• Maak rieten altijd nat voordat je gaat spelen en droog ze na afloop lichtjes af, richting tip.
• Leg elk nieuw rietje op een vlakke ondergrond en strijk met de achterkant van een theelepeltje stevig van het dikke naar het dunne deel. Dan wrijf je de buisjes in het riet dicht en komt er dus minder spuug in.
• Zet een mondstuk met riet nooit rechtop neer. Leg het op zijn kant, zodat het niet kan omvallen : dat scheelt gebroken rietjes
• Bewaar je rieten in een rietenhouder.
• Wanneer je niet speelt, vergeet dan niet de bescherming op je mondstuk te plaatsen.
• Als je het echt goed wil doen, laat je de rieten waarmee je speelt af en toe een nachtje in een glas water met 3 % waterstofperoxyde (te verkrijgen bij de drogist) staan. Dat spul stopt het effect van je spuug en maakt het riet schoon. Volgende dag goed afspoelen met water.
Er zijn een paar saxofoonproblemen die je onderweg kan oplossen, wanneer er geen hersteller aanwezig is:
• Als een klep opeens niet meer werkt, kan het veertje gebroken zijn. Kan tijdelijk verholpen worden met een elastiekje.
• Ben je het lage register kwijt? Dan blijft de hoogste octaafklep openstaan. Kwestie van iets bij te buigen. Wel voorzichtig, en toch maar liever laten doen dan zelf te doen.
• Een hoop geklepper? Een klein plat schroevendraaiertje op zak hebben kan nooit kwaad.
• Gepiep? Probeer eens een ander riet ... of op de langere termijn ... een ander instrument .

Kunststof rieten.

In een vorige Cadens hebben we een artikel geplaatst over het gebruik van kunststof rieten. De fabrikant hiervan, Légère, heeft gekeken welk riet het beste past, gebaseerd op rieten die je nu gebruikt. In onderstaande tabel kun je aflezen welk kunststof riet je moet gebruiken om op eenzelfde sterkte te zitten als dat je nu hebt.

Meer informatie kun je vinden op www.legere.com of kijk een op www.rieten.nl.

alt
 
April 2012
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6